Žiačky chceli ísť do školy v sukni. Genderovo neutrálna škola zavolala políciu a zavrela bránu

10.09.2019 09:31

Žiačky chceli ísť do školy v sukni. Genderovo neutrálna škola zavolala políciu a zavrela bránu

Bratislava 10. septembra 2019 (HSP/Foto:Twitter)

 

Na sociálnych sieťach kolujú zábery z anglického Východného Sussexu, kde sa zhromaždilo 150 študentov so svojimi rodičmi na protest proti novému rozhodnutiu školy, ktorá zaviedla nohavice pre každého ako povinnú súčasť školskej uniformy. Kým dievčatá demonštrovali za právo a možnosť nosiť sukne, škola argumentovala nevhodnou dĺžkou sukní a snahou vyjsť v ústrety transgender študentom. Informuje portál BBC 

Na snímke žiačky, ktoré protestovali za nosenie sukní
Zamestnanci školy kvôli protestujúcim dokonca zavolali políciu, ktorá uzavrela školskú bránu.

Žiačka Libby Murrayová povedala, že nové pravidlo by okrem iného znamenalo, že študentky budú zbytočne vyhadzovať nepoužiteľné oblečenie. Riešiť rozdielnu dĺžku sukní týmto spôsobom jej pripadá úplne nefér. Podľa jej slov by sa celá situácia dala vyriešiť tak, že by sa škola zamerala konkrétne na tento problém a vydala ohľadom neho nové pravidlo. “Aby to bolo skutočne rodovo neutrálne, musela by nechať každého si slobodne vybrať, či chce nosiť sukňu, alebo nohavice.”

Zmeny na strednej škole Priory School pohoršili nie len študentov. Protestujúcich podporil napríklad známy televízny moderátor Piers Morgan, podľa ktorého sa škola zbláznila a snaha o gender neutralitu sa vymkla kontrole. “Dievčatá by mali byť dievčatá a chlapci by mali byť chlapci”.

Na stranu dievčat sa postavila aj poslankyňa za Lewes Maria Caulfieldová. “Som pohoršená, keď vidím, ako sa škola obrátila chrbtom k dievčatám, pretože sa rozhodli nosiť sukne a zavolala na nich políciu,” napísala na Twitteri.

Škola zaviedla povinné nohavice už v roku 2017, to však platilo len pre novo prichádzajúci študentov. Od piatku sa ale rozhodnutie rozšírilo na všetky. Vo vyhlásení jej zástupcovia uviedli, že študenti, ktorí neuposlúchnu nové pravidlá, sa budú musieť vrátiť domov a prezliecť sa a až potom budú môcť ísť do školy.

Podľa študentov nové pravidlá pôsobia iba samé ťažkosti. “Novú uniformu som si nekúpila, neviem, prečo by som mala za ňu vyhadzovať peniaze,” povedala Nina Cullenová, ktorej kvôli neuposlúchnutiu odopreli vstup do učební.

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/ziacky-chceli-ist-skoly-v-sukni-genderovo-neutralna-skola-zavolala-policiu-zavrela-branu/1879797