Príprava eutanázie vo Francúzsku

04.07.2014 23:42

Uplynulé dni priniesli vo Francúzsku dve udalosti, ktoré výrazným spôsobom ovplyvnia prípravu legalizácie asistovanej samovraždy, poprípade kontrolovanej eutanázie. Rozhodnutia dvoch súdnych procesov priniesli novú vlnu sentimentálnej rétoriky o práve na dôstojnú smrť a o pokrytectve tých, čo s tým nesúhlasia. Príkaz na vypracovanie zmeny súčasného zákona bol zadaný, experti menovaní, lobisti reaktivovaní.

Prípad Vincent Lambert

V roku 1981 Francúzsko zrušilo trest smrti ako posledná krajina v západnej Európe. Pred hlasovaním v parlamente vtedajší minister spravodlivosti vyslovil okrem iného aj tieto slová: “zajtra francúzska justícia už nebude justíciou, ktorá zabíja”. Posledným odsúdeným na smrť bol Hamida Djandubi, ktorý bol poslaný pod gilotínu v roku 1977 za mučenie a vraždu svojej družky.

 

Minulý týždeň najvyšší administratívny súd rozhodol o ukončení podávania výživy gastrickou sondou Vincentovi Lambertovi, ktorý je šesť rokov vo vegetatívnom stave (podrobnosti v blogu Aj Francúzsko má svoju Terri Schiavo). Pre Vincenta to bude znamenať smrť hladom a smädom. Previnil sa tým, že nekomunikuje s okolím, nemá šancu na zlepšenie stavu a nezanechal písomné inštrukcie, čo s ním v takejto situácii...

Viac na: www.postoy.sk/content/priprava-eutanazie-vo-francuzsku