Barnevernet veriacim rodičom z USA odobral tri deti

02.10.2019 08:49

(HSP/Foto:Screenshot-CBS News)

Neslávne známa nórska sociálna služba Barnevernet znovu zasiahla. Tentokrát odobrala tri deti Američanke a jej manželovi kvôli vymyslenému príbehu ich dcéry, za čo sa neskôr dievča sudcovi ospravedlnilo. Rodičia sa aj napriek tomu budú teraz sa so svojimi deťmi vídať maximálne trikrát za rok. Informuje portál CBN 
Na snímke Natalya Shutaková a Zigintas Aleksandravicius spolu so svojimi deťmi

Americká občianka Natalya Shutaková, ktorá sa minulý rok presťahovala do Nórska z Atlanty so svojím manželom, litovským občanom Zigintasom Aleksandraviciusom, sa teraz zo svojimi tromi deťmi bude môcť stretnúť iba 3-krát ročne.

11-ročná Brigita, 9-ročný Nikita a 7-ročná Elizabeth, všetci americkí občania, boli Barnevernetom v máji odobratí rodičom menej ako rok potom, čo sa rodina presťahovala do nórskeho mestečka.

Barnevernet deti odobral, pretože že ich najstaršia dcéra Brigita, rozrušené tým, že jej rodičia vzali mobilný telefón, povedala v škole, že ju doma zneužívajú. Neskôr sa za to ospravedlnila a povedala, že si to všetko iba vymyslela. Dokonca pre sudcu natočila video v ktorom sa priznala, že klamala. To však rodine nepomohlo.

Vo videu Brigita hovorí: „Teraz mi je to veľmi ľúto. Chcem späť svoju mamu a otca. Chcem späť svoju rodinu.“

Matka dievčaťa pre CBN News uviedla: „V pondelok 16. septembra som Brigitine video ukázala na súde. Nasledujúci deň, v utorok, bol jej telefón poškodený. Nepochybujem o tom, že to urobili úmyselne, aby jej zabránili robiť podobné videá, ktoré uverejňovala na svojom Tiktok účte.“

Pár naposledy svoje deti videl minulý piatok. “Videli sme sa s nimi hneď potom, čo nám volal právnik s tým, že sme prehrali,” uviedla Shutakovová. “Tomu rozhodnutiu sa asi nedá čudovať, keďže ide o Barnevernet. Pokúsime sa teraz dovolať na Tingrett, tam máme snáď väčšiu šancu na úspech,” dúfa matka.

 

Nórsko prehralo v kauze odobratia dieťaťa. Podľa súdu Barnevernet porušil ľudské právo matky a rodiny na rodinný život

Podobných prípadov je ale omnoho viac. Nórska sociálna služba Barnevernet je dlhodobo kritizovaná rodičmi a poslancami, podľa ktorých zaobchádza vo svojej snahe “ochrániť” deti príliš ďaleko a často odoberá rodičom ich deti a dáva ich do pestúnskej starostlivosti bez dostatočného odôvodnenia. Nórsko rieši v súčastnosti v Štrasburgu viac ako dva tucty podobných prípadov.

Súd však v prvej polovici septembra rozhodol, okrem iného, aj v prospech Nórky, ktorej Barnevernet krátko po pôrode odobral syna. Chlapček bol neskôr proti jej vôli daný na adopciu.

Podľa štrasburského súdu Barnevernet uviedol ako hlavný dôvod na odobratie chlapca “neschopnosť matky sa riadne o syna starať, najmä s ohľadom na jeho špecifické potreby”. Barnevernet sa však opieral o minimálne dôkazy vzhľadom na to,  že sa matka s dieťaťom, ktoré umiestnili do pestúnskej starostlivosti, vídala málo. Takže všetky z toho vyplývajúce psychologické posudky stratili pre sledované obdobie hodnotu.

O výsledku rozhodlo 17 sudcov v pomere hlasov 13-4. Nórsky denník konštatoval, že skutočnosť, že bolo Nórsko odsúdené za porušovanie ľudských práv, bude mať v zásade veľký význam.

Matka po vynesení rozsudku nevedela ako reagovať, ale povedala, že je veľmi rada a dúfa, že rozhodnutie súdu pomôže aj iným rodinám, ktoré sa ocitli v podobnej situácii (viac v článku).

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/barnevernet-veriacim-rodicom-usa-odobral-tri-deti/1903502